Novel Aku Cinta Dia Karya Sharifah Abu Salem (Adaptasi Drama)

Aku Cinta Dia Karya Sharifah Abu Salem
Facebook Alaf 21

Novel Aku Cinta Dia karya Sharifah Abu Salem bakal diadaptasi ke drama bersiri bertajuk Cinta Bersemi Di Wadi Saffiyah dengan menampilkan popular seperti Aniq Suhair, Rita Nadira dan ramai lagi yang akan ditayangkan di TV3.

Diterbitkan oleh Alaf21 pada tahun 2009, Aku Cinta Dia sebuah novel islamik mengisahkan kehidupan Dania yang dimulai dengan kesalahan lalu dan perjalanannya mencari diri dan kasih sayangNya di Wadi Safiyyah.


Sinopsis Novel Aku Cinta Dia

DANIA, gadis kota yang liar, mengandung anak luar nikah. Akibat nya, papanya, Datuk Safuan mendesak agar kandungan itu digugurkan. Namun, kerana tidak mahu menanggung dosa, mamanya, Datin Kay terpaksa melarikannya ke Pusat Perlindungan Wadi Saffiyyah, tempat perlindungan gadis-gadis bermasalah sosial.

Sepanjang tinggal di Wadi Saffiyyah, Dania sentiasa bermunajat kepada ALLAH. Walaupun dosa yang ditanggung selama ini tidak mampu mengembalikan lelaki yang bertanggungjawab atas kandungannya itu, dia pasrah. Baginya dia harus meneruskan kehidupan sehingga anaknya lahir.

Dalam diam, dia terpaut pada sifat-sifat mulia Ustaz Iqbal salah seorang tenaga pengajar di Wadi Saffiyyah. Namun, bila difikirkan, mana mungkin dirinya yang kotor jatuh hati pada insan semulia Iqbal? Sehinggalah suatu hari, dia menerima hadiah pemain MP3 dan al-Quran kecil daripada lelaki itu.

Apakah maknanya ini? Adakah Iqbal juga mempunyai perasaan yang sama terhadapnya? Iqbal pernah menyatakan kepadanya bahawa dia harus mencintai ALLAH dan Rasul-NYA terlebih dahulu sebelum dia mencintai sesama manusia. Dania bimbang dengan kenyataan ini. Takut dia bertepuk sebelah tangan.


Dapatkan Novel Aku Cinta Dia karya Sharifah Abu Salem di Karangkraf Mall Official Store (Shopee).

Post a Comment

0 Comments