Rumah Tanpa Luka by Ezza Mysara | Review Novel

Rumah Tanpa Luka by Ezza Mysara

Tajuk : Rumah Tanpa Luka
Penulis : Ezza Mysara
Helaian : 478
Penerbit : Idea Kreatif Publication
Terbitan : Ogos 2023

Novel ni aku baca tahun lepas pastu ntah macam mana terlupa nak sambung, tahun ni baru berjaya habiskan.

Mengisahkan kehidupan Nik Kalsum menggalas tanggungjawab sebagai ketua keluarga dalam usia yang masih muda. Nik bekerja keras untuk menyara nenek Rogayah, adiknya Dahlia dan menjadi ibu kepada Rose Ameena.

plot dan jalan ceritanya agak menarik tapi sis penat sikit sebab terlalu banyak persoalan di awal cerita so nak sampai klimaks tu rasa macam slow sikit. tapi konflik dan plot twist dia menarik.

Rumah Tanpa Keluarga bertemakan percintaan dan kekeluargaan. bila mana seorang bapa yang seharusnya menjadi pelindung menjaga keluarganya mengabaikan tanggungjawabnya menyebabkan keluarga mereka berantakan. 

Ahmad Qiuzi sebagai hero pula aishh cair betul, dia punya ketenangan tu memang mahal. dia punya pickupline tu adoi sweet betul tapi itulah bukan senang Qiuzi nak memikat Nik.

Overall sis boleh komen, part Qiuzi dan Nik sangat comel dan sweet tapi dia punya konflik agak berat dan banyak bermain dengan emosi juga. 

**MY RATING: 4.0 /5**


Kerana mempertahankan Rose Ameena, Nik Kalsum dibuang keluarga. Dalam kehidupannya yang penuh warna kelabu,

Nik yang garang dipertemukan dengan Ahmad Qiuzi yang tenang. Lelaki itu tak ubah seperti sebungkus ubat yang menyembuhkan. Tapi sayang kerana kehadirannya tak cukup untuk jadi penawar luka di hati Nik.

“Perut saya rasa tak selesa.” Ahmad Qiuzi“

Kenapa tak selesa? Salah makan ke?” Nik Kalsum“

Salah awak. Sebab setiap kali saya tengok awak, saya rasa macam ada rama-rama berterbangan dalam perut saya.” Ahmad Qiuzi.

"Setiap kali saya tengok awak pula, dalam perut saya macam ada zoo! Ada Gajah, ada Badak, ada Singa, ada Harimau. Semuanya macam nak keluar dan pijak awak!” Nik Kalsum

Kehadiran tetamu dari masa lalu merumitkan isi cerita. Tempoh tujuh tahun terlalu lama untuk mengutip sebuah kemaafan.

"Untuk kali ni saja, tak boleh ke kalau Nik pandang abang dengan cara berbeza? Abang bukan lagi Hayyan yang dulu.” Hayden Hayyan.

"Maaf kerana aku tak menerima tetamu dari masa lalu.” Nik Kalsum.

Hati kita sering dipatahkan dari dalam. Dari orang yang kita simpan dalam hati. Terlalu banyak kebahagiaan yang perlu dibayar dengan air mata.

“Mampu ke awak hadiahkan sebuah rumah tanpa luka untuk saya?” Nik Kalsum.

Rumah itu tak selamanya tentang dinding atau atap. Adakalanya rumah itu tentang hidung, mata, telinga, mulut yang membuatkan kita ingin pulang.

Mampukah Nik memiliki sebuah rumah untuk dia pulang tanpa ditemani derita?

Post a Comment

0 Comments