Professional Overthinker by Asha Lim | Review Novel

Professional Overthinker by Asha Lim | Review Novel

Novel : Professional Overthinker
Penulis : Asha Lim
Helaian : 456
Penerbit : Dear Novels
Terbitan : 2023

Mengisahkan Aafia seorang gadis introvert dijodohkan oleh keluarganya dengan Mikael yang perangai dia sangat kontra dengan Aafia, jenis mudah bergaul dan cepat mesra gitu.

Aafia mempunyai masa silam yang tragis bila menjadi mangsa buli di sekolah membuatkan dia lebih selesa dalam dunianya sendiri nasiblah keluarganya memberi sokongan penuh.

Mikael ni alahai awat comel sangat tak tau. suka cara dia approach Aafia, tak terlalu mendesak dan cuba memahami Aafia. cara Mika mengedik dengan Aafia tu comel tapi beruntung sangat Aafia dapat lelaki macam Mika sebab tak semua orang boleh bertahan dengan personaliti macam Aafia.

ada je konflik dalam rumahtangga mereka disebabkan Aafia susah nak meluahkan masalah dia sampai Mika kadang tu naik angin juga. nak salahkan Aafia pun tak boleh juga sebab tahu kenapa dia begitu. tapi konflik mereka tak terlalu meleret dan dapat settle dengan baik.

ada watak villain yang psiko juga cuma aku tak faham apa masalah dia sebenarnya selalu tak puas hati dengan Aafia. paling suka dengan watak Angah yang selalu support Aafia dan menceriakan keadaan.

overall plot dan jalan ceritanya menarik dan suka dengan gaya penulisan penulis.

**MY RATING: 4.5/ 5**

“Mak dengan Aunty Yana ingat nak satukan Fia dengan anak kedua dia.” 

Kacak, baik, sopan santun dan mempunyai kerja yang bagus. Itulah kata-kata ibunya, tapi bagi Aafia, lelaki yang mempunyai pakej lengkap sebegini kebiasaannya sudah berpunya. 

Bagi Aafia juga, mustahil untuk lelaki berpakej lengkap begitu adalah bujang dan jenis menurut aturan keluarga. Pasti lelaki itu mempunyai kekasih dan pasti ada sebab mengapa Mikhael menerima cadangan ibu bapa mereka. 

“Kenapa awak setuju dengan cadangan mak ayah kita?” - Aafia 
“Sebab pilihan mak dan ayah sentiasa terbaik.” - Mikhael 

Minda Aafia penuh dengan syak wasangka dan overthoughts. Walaupun begitu, perkahwinan mereka tetap diteruskan. Aafia mula membuka bab baru sebagai isteri Mikhael. Namun, kemunculan Janna secara tiba-tiba membuka segala seribu satu rahsia yang Aafia simpan rapi. 

Kesukaran untuk meluahkan apa yang terpendam membuatkan Aafia sering melarikan diri daripada masalah. Tapi, sampai bila dia perlu larikan diri seperti seorang pengecut? 

“Kalau sayang rasa tak selesa, cemburu, atau apa-apa saja yang rasa tak kena dengan sayang, cakap! Cakap! Bukan lari! Tolonglah, sayang, fikirkan perasaan abang juga!” - Mikhael 

“Kalau saya luahkan, akan ada yang dengar?” - Aafia 

“Ya, akan ada yang dengar.” - Mikhael 

Bila dua jiwa dan personaliti berbeza bertemu, mampukah mereka mengerti dan memahami satu sama lain?

Post a Comment

0 Comments