King Haidar by Anjell | Book Review

King Haidar by Anjell | Book Review

Tajuk : King Haidar
Penulis : Anjell
Helaian : 823
Penerbit : Karya Seni
Tahun Terbitan : Januari 2022

SINOPSIS:
Mereka pernah mengalami fasa perpisahan seperti pasangan bercinta yang lain. Suria Andreana menjangkakan kisah cintanya dan Raja Haidar sudah berakhir. Namun, semuanya menjadi kompleks apabila lelaki itu kembali muncul dalam hidupnya.

Tapi kali ini Suria tahu yang Haidar bukanlah sembarangan orang. Dia tahu perpisahan mereka dulu juga ada kisah di sebaliknya. Dan kemuncaknya, satu rahsia terbongkar!

King Haidar juga dikenali dengan nama King. Dia bukanlah sekadar lelaki gentleman yang ceria dengan senyuman berlesung pipitnya. Personanya jauh lebih gelap daripada itu! Tapi, itulah yang buatkan Suria lebih tertarik pada Haidar.

“You intrigued me. And I was attracted to you, like ferum to magnet – SURIA ANDREANA

Rupa-rupanya banyak rahsia yang tersimpan. Baik Suria mahupun Haidar. Bagaikan satu kotak pandora yang dibuka, hidup Suria terus kacau-bilau setelah itu. Ada harga yang harus dibayar. Dia kini menjadi buruan seseorang yang dipanggil Ghost X.

Let’s make a deal. Kalau awak setuju untuk kahwin dengan saya, saya akan beritahu awak saya siapa – RAJA HAIDAR

Tawaran yang sungguh menarik! Sungguh... sungguh... Suria tertarik dengannya. Namun, perkahwinannya dengan Haidar bukanlah satu penyelesaian. Rupa-rupanya, itu adalah satu permulaan!
Rahsia demi rahsia. Kejutan demi kejutan. Pengkhianatan demi pengkhianatan. Dan ada nyawa yang dipertaruhkan.

“Do you trust me, little sun?” – RAJA HAIDAR

Ya! Hanya Haidar yang dia percaya dengan nyawanya. Dalam menyelesaikan semuanya, mampukah kemenangan menjadi milik mereka?

Book Review : King Haidar by Anjell

Mengisahkan Suria Adreanna seorang MUA dan influencer terkenal yang jatuh cinta dengan Raja Haidar yang penuh misteri. Kehidupan Suria berubah apabila nyawanya diancam bahaya dan menjadi target seseorang. Haidar muncul untuk melindungi dirinya.

King Haidar sebuah novel thriller romantis, plot dan permulaan yang menarik tapi momentum tak consistent sebab terlampau dragging dan slow. Novel ni tebal disebabkan monolog Suria yang agak annoying, penat juga baca sebab dah hampir separuh buku pun masih tak dapat klu dari penulis tentang identiti sebenar Haidar.

Penulisan Anjell sangat santai dan ada idea yang menarik tapi aku dah follow Anjell dari buku pertama lagi. dan sejujurnya agak mengecewakan sebab tak nampak kematangan penulis sebab watak heroin dalam buku dia mostly lebih kurang sama walaupun bertukar arah dari genre komedi romantis kepada thriller aksi.

bila masuk helaian ke 600 lebih baru didedahkan kenapa Suria menjadi target dan apa peranan sebenar Haidar. Walaupun plot makin menarik kat hujung-hujung ni tapi mood membaca aku dah menurun disebabkan dah penat dengan monolog Suria. 

Walaupun buku ni bertajuk King Haidar tapi aura Haidar tak begitu menyerlah sangat, lebih sesuai letak tajuk Suria Dan Dunia Barunya.

**MY RATING : 3/5**

Post a Comment

0 Comments